+385 51 333 040
Mediteran Adria d.o.o., Janka Polić Kamova 83, 51000 Rijeka, Hrvatska
Pon - Pet 08:00 - 16:00

Kako stići u odredište

Orijentacija
Otok Lošinj s otočićima cijelog arhipelaga leži u centru sjeverne hemisfere, u savršenom odnosu mediteranske i suptropske klime čineći taj otok klimatsko-lječilišnim područjem. Proteže se od povijesno značajnoga grada Osora na sjeveru, koji ga „nevidljivom niti“ odjeljuje od otoka Cresa, do otoka cvijeća Ilovika na jugu, od nenaseljenog otočića Palacol - jednog od 36 otočića cresko-lošinjskog arhipelaga na istoku do otoka Unije i pješčanog Suska na zapadu. Najstarije naseljeno mjesto Lošinja bilo je Osor. Prvi žitelji Osora živjeli su u spiljama i krškim jamama u mlađem kamenom dobu. Grad prvi osnivaju Iliri. Za to vrijeme Osor je najvažnije prometno-strateško mjesto na Jadranu. Narod se bavio plovidbom, ribolovom, lovom, stočarstvom i ratarstvom. Mali Lošinj i ostatak otoka razvija se između 13. i 14. stoljeća. Danas su gradovi i mjesta Lošinja uglavnom naseljena starijom populacijom koja je uspješno sačuvala stare zanate i tradicionalne obrede. Lošinjani od davnina njeguju prirodu i plodove koje ima je „ona“ davala, vjeru i povijest.
Klima i vegetacija otoka funkcioniraju u savršenom skladu. Otok i njegov arhipelag danas posjeduju oko 1100 biljnih vrsta od kojih je čak 230 jestivog samoniklog bilja. Zbog klimatskih i terapijskih svojstava, Lošinj je ponajviše mjesto lječilišnog i zdravstvenog turizma. Mogu se naći stabla banane, eukaliptus, limuna i mandarina, datulje i sekvoje i drugih. U šumama, od kojih su neke zaštićene kao Park šume, mogu se naći neotrovne zmije i gušteri, jeleni lopatari i mufloni, druge pernate životinje, sisavci, ptice grabljivice... Otok još obogaćuje preko 200 različitih vrsta stabala iz svih krajeva svijeta. Podmorje privlači bogatstvom riba, školjaka, koraljnih grebena, potopljenih brodova, amofora i tajanstvenih mitova grčke mitologije o nastajanju otočja. Legenda se veže uz mitskog junaka Apsyrta. Jedan kralj posjedovao je zlatno runo, kad li se lukav Argonaut Jason uz pomoć kraljeve kći Medeje – zle čarobnice – dohvatio runa. Bježeći brodom prema sjeveru, Apsyrt ga je sustizao, no Medejinom prijevarom Apsyrt biva ubijen. Medeja je rasjekla njegovo tijelo i pobacala ga u more. Tako su nastali Apsyrtovi otoci – Apsyrtides.

Grad Mali Lošinj
Copyright: TZ Lošinj 
Nakon najjačih gradova – Osora, Belog i Lubenica (Otok Cres), ostatak otoka postepeno se počeo razvijati. Od 13. do 19. stoljeća otok doživljava procvat posebice grad Mali Lošinj koji je u to vrijeme, nakon Venecije bio druga najvažnija luka Jadrana. Lošinjani su bili vješti i cijenjeni brodograditelji i pomorci, ali stočari i poljoprivrednici. U to vrijeme najjačeg razvoja, gradi se grad koji je do danas ostao isti. Visoke šarene kuće, zbijene jedna do druge koje dijele uske uličice, skale i volte danas šarmiraju i osvajaju srca svakoga tko njime samo prođe. Početci turizma nadasve sežu u davnu 1885. godinu kada područje Kvarnera, Istre i šire osvajaju Austro-Ugari. Dolaskom elitne gospode i visoke aristokracije Lošinj postaje utočište ljetnikovaca, vila i palača. Nakon dvije godine otvara se prvi hotel, a zahvaljujući izuzetnom podneblju, otok je službeno proglašen klimatskim lječilištem. Do danas je gradić zadržao identičan primorski izgled, očuvanu prirodu, kulturne i povijesne znamenitosti. U centru grada se nalazi najveći broj trgovina, suvenirnica, zelena tržnica, kafe barova i restorana. Izvan starog dijela grada razvili se nekolicina hotela i hotelskog smještaja s popratnim sadržajima. Većina otoka je prekrivena borovom šumom pa su se gradovi razvijali podno brda na samim obalama mora ili na visokim liticama. Idući prema sjeveru naići ćemo na stari grad Osor čiji se putevi gube prema Cresu. No krenemo li južno naići ćemo na Otok Ilovik, prema istoku naići ćemo na razbacane otočiće arhipelaga dok nam na zapadu pogled zaustavljaju otoci Susak i Unije. 

Kako stići
Zračna luka Rijeka (Omišalj) od Malog Lošinja je udaljena cca 99 km. Zračna luka Pula od Malog Lošinja je udaljena cca 144 km. Zračna luka Zagreb udaljena je cca 260 km. Trajektne linije za otok Lošinj voze cijele godine po redovnom rasporedu preko otoka Cresa na prijelazima: otok Krk Valbiska – Merag i zapadna Istarska obala prijelaz Brestova – Porozina. Do Malog Lošinja se može doći i vlastitim brodom. Do Malog Lošinja, ali i drugih otoka voze katamarani iz Rijeke po redovnom redu plovidbe koji se može naći u službenom uredu Jadranske linijske plovidbe. Iz Malog Lošinja prometuju trajekti za sjevernodalmatinske otoke kao Ist, Silbu, Olib, Iž...
Obilasci
Otok Lošinj je povezan regionalnom cestom koja spaja sjeverni vrh Cresa i južni dio Lošinja. Svaki grad ili mjesto jednostavno je obići automobilom (ako ga posjedujete), iako se stroge okolice gradova jednostavno mogu obići biciklom. Za sva ostala razgledavanja postoje javni autobusi koji vas prevoze do određenog mjesta, grada, sela.