+385 51 333 040
Mediteran Adria d.o.o. - Putnička agencija, Janka Polić Kamova 83, 51000 Rijeka, Hrvatska
Pon - Pet 08:00 - 16:00

Istra

Nacionalni Park Brijuni
Copyright: TZ Istra 


Istra, taj minijaturni kontinent, najveći poluotok Jadrana, idealno uranja u more u smjeru juga.

Obdarena raskošnom prirodom i prirodnim raznolikostima, od Nacionalnog parka otočja Brijuni i njegovih 14 otočića, do botaničkog rezervata Motovunska šuma (gdje uspjeva najcjenjenija vrsta gljive tartuf, bijeli 'Tuber Magnatum Pico' i crni 'Tuber Aestivum Vitt' ) od 10-tak kilometara u poluotok urezanog Limskog kanala s uzgajalištem cijenjene gastronomske delicije, školjke kamenice, do planinskog masiva Ćićarija s najvišim vrhom Učkom (1396 m) , na sjeveroistoku poluotoka.

Nakon što su vojno porazili starosjedioce Histre u 2. stoljeću prije Krista, stanovnici Istre gospodarski su znatno unaprijedili gospodarstvo i manufakturu posebice izradu amfora. 2000 godina zapadni dio Istre naseljavali su Rimljani. Tu su proizvodili "Oleum ex albis olivis, maslinovo ulje najveće kvalitete(današnje extra vergine). Područje proizvodnje ex albisa bio je trokut između Vodnjana, Barbarige i Fažane. U Fažani je pronađena i najveća manufaktura amfora, kojima se transportiralo maslinovo ulje i vino. Zanimljivo je da su redom svi rimski carevi u Istri imali svoje maslinike. Na tom području se i danas proizvode najkvalitetnija ulja s izrazitim ljekovitim svojstvima bogatim vitaminima A i D koji jako povoljno djeluju na elastičnost kože, zdravlje srca i krvnih žila, smanjenje kolesterola.

A u Istri još uvijek raste maslina iz toga doba, stara gotovo 1650 godina i nalazi se na otočju Brijuni i još uvijek obilato rodi plodom.